dimecres, 17 de desembre del 2008

Pregó inici dels actes commemoratius amb la presentació del llibre del 150è aniversari.


El secretari general d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada, ha presentat aquesta tarda a l'Ajuntament de Tarragona el llibre El Cos de Bombers de Tarragona, 1858-2008, obra de l'historiador i bomber Pep Farré. En l'acte, que també ha comptat amb la participació de l'autor del llibre, la directora general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Olga Lanau, el cap de parc de Tarragona, Francisco Nuñez, la tinent d'alcalde de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Rosa Rossell; el degà de la Facultat de Dret de la Universitat Rovira i Virgili, Anton Jordà, i el cap de l'Arxiu Municipal de Tarragona, Jordi Piqué.


Boada, ha felicitat els bombers de Tarragona per l'aniversari i ha destacat alguns episodis importants del segle i mig de vida del Cos: la participació en la Junta de Defensa Passiva per fer front als 'brutals bombardejos' soferts per la ciutat durant la Guerra Civil, les tasques de salvament dutes a terme arran de l'explosió d'un camió cisterna al càmping dels Alfacs al 1978, i els treballs realitzats en l'incendi causat per un atemptat d'ETA a les instal'lacions d'Enpetrol el 1987, entre d'altres.

En el transcurs de la presentació Boada també ha comentat els actes que la Comissió Organitzadora de l'aniversari està preparant per commemorar l'efemèride. Així, entre aquests hi haurà una jornada pensada estrictament per als petits. El seu objectiu serà el de donar a conèixer als menuts la feina que duen a terme els Bombers; bàsicament, l'extinció d'incendis i els salvaments de persones.


També hi haurà una jornada tècnica que analitzarà l'excarceració de víctimes atrapades en vehicles accidentats i que consistirà a donar a conèixer les noves eines emprades per fer aquests rescats, els nous elements de seguretat dels vehicles que apareixen constantment, l'anàlisi del seu comportament en cas d'un sinistre i la posada en comú d'experiències per conèixer noves tècniques de treball.


Boada també ha recordat que s'està muntant un curs tècnic sobre la intervenció en sinistres que afecten patrimoni històric i que s'emmarca en les accions que de manera conjunta realitzen des de 2006 les ciutats Patrimoni quant a prevenció i actuació en sinistres reals. El secretari general d'Interior ha considerat 'una gran idea' l'organització d'aquesta trobada, on s'hi debatran qüestions tècniques com ara els agents extintors, la prevenció d'incendis en llocs on es conserven documents històrics i es compartiran experiències viscudes, com ara al Gran Teatre del Liceu de Barcelona i al popular barri del Chiado de Lisboa.



oan Boada ha finalitzat la seva intervenció destacant que amb aquest aniversari 'la història no s'acaba', ja que tant el Parc de Tarragona com el Cos de Bombers de la Generalitat s'estan beneficiant de l"esforç pressupostari considerable' que està fent el Govern per renovar tant les instal.lacions com el material i els equipaments de seguretat, així com per incrementar el nombre de places de professionals de l'emergència.


Per la seva banda, l'autor del llibre, Pep Farré, ha explicat que la base de la seva investigació han estat les fonts documentals conservades (actes dels Plens de l'Ajuntament, escrits generats pel Cos de Bombers al llarg de la seva història, desats a l'Arxiu Municipal, i notícies de premsa de tot aquest període) i les entrevistes personals que ha fet a nombrosos bombers jubilats. Farré ha qualificat el seu treball de "petita aportació a la historiografia local de Tarragona". El llibre, de 137 pàgines, es divideix en 4 capítols i onclou una rica varietat de fotografies i reproduccions de documents històrics.